Groene start Schiedam Waterklaar op 14 juli

Groene start Schiedam Waterklaar op 14 juli

Op zondag 14 juli geeft wethouder Jeroen Ooijevaar het startsein voor de campagne Schiedam Waterklaar. Als start van de campagne vindt de publieksactie ‘Tegel eruit, plant erin’ plaats.
Inwoners van Schiedam kunnen op zondag 14 juli tussen 13.00 en 17.00 uur een tegel inleveren bij De Groene Raat aan de Harreweg 19 en krijgen daar een plant voor terug.

De gemeente Schiedam organiseert deze publieksactie in samenwerking met Irado. Naast de mogelijkheid een tuintegel in te leveren voor een plant zijn er nog meer activiteiten. Zo zijn er onder andere rondleidingen door de voorbeeldtuinen ter inspiratie, pannenkoeken van molen De Walvisch, is er een proeverij van biologische soepen en worden er tips gegeven voor het vergroenen en waterklaar maken van de tuin.

Programma
13.00 uur Groene start Schiedam Waterklaar door wethouder Jeroen Ooijevaar
13.15 – 17.00 uur Start publieksactie ‘tegel eruit, plant erin’ en diverse activiteiten

Samen werken aan Schiedam Waterklaar
In heel Nederland komen steeds vaker extreme buien voor, afgewisseld met langere periodes van droogte. Ook in Schiedam zien we dit soort ‘extreme’ weersveranderingen. We hebben als stad te maken met ‘te veel’ en ‘te weinig’ water. Hier moeten we de stad dus op aanpassen. De gemeente investeert daarom de komende jaren in het klimaatbestendiger maken van de stad. Om Schiedam weerbaarder te maken voor hevige neerslag en langere periodes van droogte is het van belang meer water vast te houden en te infiltreren op zowel publiek als privaat terrein. De campagne Schiedam Waterklaar richt zich op bewustwording bij inwoners en op welke maatregelen zij zelf kunnen nemen om de stad weerbaarder te maken. Om inwoners te stimuleren hun omgeving waterklaar te maken, kunnen ze in 2020 hiervoor een bijdrage uit de stimuleringsregeling aanvragen.

Publieksactie ‘tegel eruit, plant erin’
Met de publieksactie ‘tegel eruit, plant erin’ nodigt de gemeente inwoners uit een eerste stap te zetten in het weerbaarder maken van de stad. Meer groen en minder tegels zorgen ervoor dat onder andere regenwater goed in de bodem zakt, het riool minder belast wordt, de stad koeler blijft tijdens hete dagen en het aandeel fijnstof in de lucht verminderd. Daarnaast verhoogt groen de kwaliteit van de leefomgeving en is het goed voor de biodiversiteit in de stad.

De tegels die inwoners inleveren zullen worden hergebruikt in de voorbeeldtuinen van De Groene Raat.

Comments are closed.